kawa w ziarnach arabica

Zwykło się uważać, że jeżeli idealna kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa arabica smak
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie analogiczne, to jednak się różnią.
Arabica Brazylia
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok i ubóstwia ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać całkowicie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.